Pages

Sebelum edit apa-apa di profile anda, sila backup template anda =)
Jika berlaku apa-apa kehilangan, saya tidak bertanggungjawab. =)
Sila inform saya jika ada apa-apa kerosakkan pada HTML codes =)
Minta jasa sopan anda untuk Like dan Follow dulu blog ini ye =)

Monday, January 24, 2011

Letak Lagu kat blog guna Youtube & AUTOPLAY.

TOINK.
Banyak orang dah tahu cara nak letak youtube player atau lagu kat blog, tapi ada gak yang tak tahu, so, hayatilah... =________=

Untuk tuto kali ni, kita guna screenshot.
SILA CLICK IMAGE UNTUK TUMBESARAN GEMUK. EH, SIHAT !

1. Bukak youtube.
2. Key in lagu yang korang nak.

Contoh ;

Eiz guna lagu crush (lagu lama)
3. Tekan embed. Seperti gambar kat bawah ni.

4. Korang akan nampak macam kat bawah ni.
Tick yang mana patut, then ubah size ikut sukaa korang...

5. Bukak blogger.
Macam biasa, design>page elements>add a gadget>html/javascript

Paste code korang tu...
DONE !

Tapi ada satu flaw...unfortunately, benda ni tak autoplay, so visitors kene tekan play baru lagu berkumandang. =___________________=

Ada satu cara yang Eiz akan share...

1. Korang dah paste embed code tu kan, then korang carik URL lagu tu kat youtube...

Then korang carik code yang sama dalam embed code korang.
**kadang2 URL tak match dengan dalam embed code...
Contoh embed code korang macam ni kan...

<object width="1280" height="745"><param name="movie" value="http://www.youtube-nocookie.com/v/6J1-eYBbspA?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0&amp;hd=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube-nocookie.com/v/6J1-eYBbspA?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0&amp;hd=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="1280" height="745"></embed></object>
Biasa sebelum tanda soal tu lah...
Direct lepas URL tu, korang add :::

&autoplay=1
So overall code akan jadi macam ni

<object width="1280" height="745"><param name="movie" value="http://www.youtube-nocookie.com/v/6J1-eYBbspA?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0&amp;hd=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube-nocookie.com/v/6J1-eYBbspA&autoplay=1?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0&amp;hd=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="1280" height="745"></embed></object>
And pasal size... Korang pandai2 lah adjust kat bahagian
width="1280" height="745"
Kalau tak nanti nampak besau semacam. Korang boleh hide video tu kalau korang nak lagu je boleh dengar. adjust height sampai '25' KOT. =3



Save and done. Simple kan?
Kalau tak jadi, Sila inform =3

GOODLUCK !

No comments:

Post a Comment